STRONA GŁÓWNAMAPA SERWISU
DERMNEWS
O FIRMIE
KONTAKT
 
Kwas migdałowy
Kwas migdałowy (INCI - Mandelic Acid) należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Otrzymywany jest poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Ze wszystkich AHA wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ budową jest zbliżony do wielu antybiotyków.

                                                    

                                                        Kwas migdałowy


Kwas migdałowy został odkryty przy podgrzewaniu ekstraktu z gorzkich migdałów w rozcieńczonym kwasie solnym w 1909 roku przez J. W. Walker i V. K. Krieble. W naturze występuje w gorzkich migdałach.

 
 
 
Nazwa systematyczna IUPAC:     kwas 2-fenylo-2-hydroksyoctowy
Wzór sumaryczny:     C8H8O3
Wzór ogólny:     C6H5CH(OH)COOH
Wzór strukturalny:                           
                 


                                           Właściwości fizykochemiczne [1]

Postać:   białe, krystaliczne płatki, ciemniejące pod wpływem światła słonecznego
Masa molowa:   152,16 g/mol
Temperatura topnienia:   117-120°C
Temperatura wrzenia:   ogrzewany ulega rozkładowi
Gęstość:
   1,3 g/cm3
Rozpuszczalność:   częściowo rozpuszczalny w wodzie, bardzo dobrze
w izopropylu i alkoholu etylowym
pH:   2.3 (10 g/l, H2O)
pKa:   3.41 (silniejszy niż kwas glikolowy którego pKa wynosi 3.83) w temp 25°C

Kwasowość związku zmienia się ze zmianą temperatury. Kwas migdałowy jest najmniejszym związkiem spośród α-hydroksykwasów zawierających grupę aromatyczną. Występuje w postaci dwóch enancjomerów D- i L-kwasu migdałowego.
Obecnośc pierścienia aromatycznego w cząsteczce kwasu decyduje o jego lipofilowych własciwościach.
 
Otrzymywanie [2]
Kwas migdałowy otrzymywany jest w wyniku katalizowanej kwasem reakcji hydrolizy nitrylu kwasu migdałowego z uwodnionym kwasem solnym czy amigdaliny z kwasem siarkowym (VI). Inną metodą jest wykorzystanie reakcji przekształcenia aldehydu benzoesowego w cyjanohydrynę, ulegającą następnie hydrolizie:


                                                           
Działanie
Ogólne:
• przeciwbakteryjne
• odkażające
• oczyszczające

Na skórę:
• odbarwiające
• złuszczające
• łagodzące
• regeneracyjne  / przeciwstarzeniowe – wpływa na proces odnowy komórek
• wygładzające, nawilżające
• zwężające rozszerzone ujścia gruczołów łojowych
• przeciwtrądzikowe (właściwości antybakteryjne (antybiotykowe) - w środowisku kwaśnym kwas migdałowy działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na szczepy bakterii Staphylococcus aureus, Bacillus proteus, Escherichia colli i Aerobacter aerogenes)
• przeciwzaskórnikowe (rozpuszcza łój skórny, oczyszcza zaczopowane ujścia mieszka włosowego z zalegających mas łojowo-rogowych ułatwiając ewakuację zawartości gruczołu łojowego)
• stymulujące syntezę elastyny i kolagenu
• nie zaburza produkcji melaniny, nie penetruje w głąb melanocytów
• nie wywołuje pozapalnej hiperpigmentacji
• nie wywołuje podrażnień, rumienia
• regulujące produkcję łoju skórnego
• rozświetlające
• efekt synergistyczny z kwasem cytrynowym – lepsze działanie nawilżające (badania dr Roberto Pelliccia z Instytutu Medicina Estetica Rzym)
                                                                                                   
 Zastosowanie

W przemyśle medycznym:
jako środek antyseptyczny [3], kwas migdałowy jest nietoksyczną substancją, która po połknięciu wydala się z moczem (Taylor Mark B., Summary of Mandelic Acid for the Improvement of Skin Conditions, Cosmetic Dermatology, June 1999, 26-28) stąd jej częste stosowanie w urologii

W przemyśle kosmetycznym kwas migdałowy stosuje się:
• w produktach kosmetycznych jako czynnik wspomagający w terapii melasmy, poprawiający teksturę skóry; przez ponad 3 lata przebadano [3] ponad tysiąc pacjentów z różnymi typami skóry, którzy poddawali się peelingowi z 30% i 50% kwasem migdałowym, oraz używali kosmetyków zawierających kwas migdałowy. U wielu przebadanych osób stan skóry z melasmą po używaniu przez miesiąc toniku z 10% kwasem migdałowym poprawił się nawet o 50%.
 
                                
     Rys.1 Melasma u 48-letniej kobiety.
 
w produktach kosmetycznych minimalizuje wystąpienie hiperpigmentacji
w produktach kosmetycznych wspomagających leczenie trądziku, szczególnie w trądziku III stopnia (guzkowo-cystowym, ropowiczym - z licznymi głębokimi guzami zapalnymi i guzkami wypełnionymi treścią ropną, z tendencją do bliznowacenia), trądziku grudkowo-krostkowym, oraz skórze z obecnością zaskórników i stanów zapalnych, kwas zapobiega tworzeniu się nowych zmian i wykazuje właściwości antybakteryjne
jako regulator sebum. Kwas migdałowy doskonale penetruje łój i ma dużą zdolność wnikania w głąb gruczołów łojowych, dzięki czemu może wpływać normalizująco na rogowacenie w obrębie lejka gruczołu łojowego, tak jak inne AHA, a także zmieniać florę bakteryjną nie tylko na powierzchni skóry, ale także w łoju znajdującym się jeszcze w obrębie struktur gruczołu łojowego i mieszka włosowego. Z tego względu stosuję się go przy terapii trądziku pospolitego oraz nadmiernego łojotoku. w terapii trądziku różowatego.
 
Kwas migdałowy minimalizuje efekt braku fizjologicznej równowagi skóry i występowania stanów zapalnych, mogących wywołać rozprzestrzenienie się roztoczy po powierzchni skóry.
 
• w produktach przeciwstarzeniowych (wygładzanie, wypłycanie zmarszczek i linii) ze względu na stymulowanie syntezy kolagenu i elastyny, przyśpieszanie odnowy komórkowej; Kwas migdałowy posiada silne właściwości bio-ochronne o szerokim spektrum, zapobiegając fotostarzeniu się skóry. Powoduje, że skóra staje się bardziej odporna i mniej wrażliwa na promienie UV.
• Kwas migdałowy wpływa na zmniejszenie grubości warstwy rogowej i normalizację procesu keratynizacji (rogowacenia) – dzięki czemu stosowany
w wyrobach kosmetycznych powoduje wygładzenie, nawilżenie, oraz rozświetlenie skóry.
 
• w peelingach – peeling z kwasem migdałowym zalecany jest pacjentom z każdym rodzajem skóry. Szczególnie z: zaburzeniami barwnikowymi, zmarszczkami, przy posłonecznym starzeniu się, skóry itp. Jest to bezpieczny zabieg, który może być wykonywany i wielokrotnie powtarzany przez cały rok. Zastosowanie kwasu migdałowego w większości przypadków nie powoduje podrażnień, czy reakcji alergicznych, jest dobrze tolerowany przez pacjentów, nie powoduje ograniczenia w aktywności zawodowej (86% badanych nie odczuwała świądu ani innych dolegliwości) [4]. Preparaty z mniejszymi stężeniami kwasu można bezpiecznie stosować w warunkach domowych. Kwas migdałowy powoli przenika w skórę, pozwala na lepszą jej penetrację podczas zabiegu peelingu. Dobre lecznicze efekty zauważono przy jego zastosowaniu w połączeniu z witaminami o działaniu antyokasydacyjnym (np. witamina C czy PP) [4]. Stwierdzono cofanie się zmian zapalnych u pacjentów, zależne od liczby wykonywanych zabiegów a niezależne od płci [4].
Zalecenia przy wykonywaniu peelingu z kwasem migdałowym: zakaz stosowania kremów z AHA oraz witaminą C przez 14 dni, zakaz zdrapywania i usuwania złuszczającego się naskórka, zalecenie używania kremów z filtrem i intensywnego nawilżania skóry, możliwość nakładania makijażu w 3-4h po zabiegu [4].
Kwas migdałowy powoli przenika w skórę, pozwala na lepszą jej penetrację podczas zabiegu peelingu. Dobre lecznicze efekty zauważono przy jego zastosowaniu
w połączeniu z witaminami o działaniu antyokasydacyjnym (np. witamina C czy PP) [4]. Stwierdzono cofanie się zmian zapalnych u pacjentów, zależne od liczby wykonywanych zabiegów a niezależne od płci [4].
Zalecenia przy wykonywaniu peelingu z kwasem migdałowym: zakaz stosowania kremów z AHA oraz witaminą C przez 14 dni, zakaz zdrapywania i usuwania złuszczającego się naskórka, zalecenie używania kremów z filtrem i intensywnego nawilżania skóry, możliwość nakładania makijażu w 3-4h po zabiegu [4].

Kwas migdałowy znajduje się w następujących preparatach firmy Derm Service Pologne:


• Citriate - peeling oczyszczający
• Krem rozświetlający SPF 15 (Brightening Cream SPF 15)
• Żel przeciwtrądzikowy (Spot Treatment Gel)
• Oil Control Gel
• Płyn oczyszczający (Clear Skin Solution)
• Krem PDS z kwasem maltobionowym PHA/AHA 20% (Problem Dry Skin Cream)
 
Literatura:
[1] Karta charakterystyki kwasu migdałowego
[2]
Organic Syntheses, Coll. Vol. 1, p.336 (1941); Vol. 6, p.58 (1926)
[3] Taylor Mark B., Summary of Mandelic Acid for the Improvement of Skin Conditions, Cosmetic Dermatology, June 1999, 26-28.
[4] Kania J., Pierzchała E., Zastosowanie peelingu migdałowego w leczniu nadmiernego łojotoku i trądziku pospolitego skóry twarzy, Dermatologia Estetyczna nr.4 (2009).
 
POWRÓT
 
Akademi Zdrowia i Urody
© 2006 DERM-SERVICE POLOGNE  Created by Netventure