STRONA GŁÓWNAMAPA SERWISU
DERMNEWS
O FIRMIE
KONTAKT
 
Ć
J
Ł
Ś
U
Y
Z
Ż


Kofeina (INCI - Caffeine) - alkaloid naturalnie występujący w nasionach kawy, liściach herbaty, nasionach guarany (występuje u prawie 60 rodzajów roślin).

Opatentowany przez laboratorium naukowe NeoStrata (USA) system częściowej, czasowej i odwracalnej neutralizacji alfahydroksykwasów (AHA).

Kutometria – pomiar parametrów skóry takich jak jędrność, elastyczność.

Kwas askorbinowy - chemicznie jest laktonem będącym jednocześnie alfa- i beta- ketokwasem, bogato występuje w owocach, jarzynach i innych roślinach
jest regulatorem i stymulatorem syntezy kolagenu.
W handlu dostępny jako białe kryształki jest rozpuszczalny w wodzie i alkoholu.

Kwas chlorogenowy – naturalny kwas organiczny, antyoksydant chroniący białka, lipidy oraz materiał genetyczny (DNA) komórek skóry przed uszkadzającym wpływem światła słonecznego.
Kwas cytrynowy (INCI - Citric Acid) - występuje w owocach cytrusowych. Jest bardzo silnym antyoksydantem, odmładzającym i rozświetlającym skórę.
Kwas jabłkowy
Kwas dwukarboksylowy z jedną grupą hydroksylową w pozycji alfa występuje w jabłkach. Jest nietoksyczny. W skórze występuje jego metabolit w postaci  węglowodanu posiada formy izomeryczne (L, D i DL). Handlowo dostępny w postaci krystalicznej rozpuszczalny w wodzie i alkoholu.

Kwas kojowy:
Substancja o udowodnionych klinicznie właściwościach odbarwiających.

Kwas migdałowy (INCI - Mandelic Acid) należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Otrzymywany jest poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Ze wszystkich AHA wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ budową jest zbliżony do wielu antybiotyków.

Kwas pirogronowy - alfa keto kwas z grupą keto w pozycji alfa.
Jego metabolit jest obecny w skórze  w postaci węglowodanu, ulega przemianie w kwas mlekowy za pomocą dehydrogenazy mleczanowej.
Dostępny handlowo jako 98% roztwór rozpuszczalny w wodzie i alkoholu.

Kwas urokaninowy  -  kwas biosyntetyzowany z histydyny, pod wpływem promieni słonecznych zwiększa się jego stężenie w pocie , hamuje niekorzystne działanie promieni UV B dzięki pochłanianiu promieniowania o długości fali 290 nm.

Kwas winowy
Kwas dwukarboksylowy z dwoma grupami hydroksylowymi w pozycji α.
Występuje w winogronach.
Jest nietoksyczny, jego metabolit występuje w skórze w postaci węglowodanu
Izomeryczne formy (L-, D-, DL- i mezo-).
Handlowo dostępny jako biały krystaliczny proszek rozpuszczalny w wodzie i alkoholu.
 
© 2006 DERM-SERVICE POLOGNE  Created by Netventure