STRONA GŁÓWNAMAPA SERWISU
DERMNEWS
O FIRMIE
KONTAKT
 
Alkohol cetylowy
Alkohol cetylowy - składnik kosmetyków o właściwościach wygładzających.

Alkohol cetylowy ma wygląd białych płatków lub pereł. Topi się w temperaturze 50°C. Składnik, który posiada lekko emulgujące właściwości (wspomaga działanie emulgatora). Nadaje konsystencję i ma za zadanie regulować lepkość w końcowym produkcie (zmniejsza lub podwyższa). Używany jest jako dodatek do przezroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia, aby utrudnić przenikanie światła. Podwyższa stabilność emulsji. Stosowany jest przy tłustej, zanieczyszczonej skórze. Używany w kremach do rąk, płynach do mycia twarzy, peelingach, odżywkach i maskach dla każdego typu włosów. Dzięki niemu emulsje dobrze się rozprowadzają i wchłaniają, nie pozostawiając tłustego filmu.

POWRÓT
 
Akademi Zdrowia i Urody
© 2006 DERM-SERVICE POLOGNE  Created by Netventure